Ходенето пеша,  в комбинация с достатъчна доза сън и здравословен хранителен

...
Ходенето пеша,  в комбинация с достатъчна доза сън и здравословен хранителен
Коментари Харесай

10 начина, по които ходенето пеша подобрява здравето

Ходенето пешком,  в композиция с задоволителна доза сън и здравословен хранителен режим,  може доста да ни помогне да поддържаме доста по-добро здраве.

Дори единствено 15-30 мин. дневно, прекарани в разходки, би могло фрапантно да усъвършенства тонуса ни и да спомогне за по-доброто действие на цялото ни тяло.

Най-хубавото в тази ситуация е, че не ни би трябвало специфична екипировка или спомагателна подготовка, с цел да можем да практикуваме това просто и елементарно, само че дейно занятие.

В този ред на мисли ви представям къс лист с изгодите от ходенето пешком, които ще ви стимулират за повече физическа интензивност и надлежно да сте по-здрави, да се чувствате по-добре в тялото си и да изглеждате по-добре.

Ползи от ходенето пешком:

Положителни промени в мозъчната активност

Аеробни извършения с ниска степен на влияние, като вървене, редуцират опцията от пораждане на ранна деменция, понижават риска от заболяването на Алцхаймер и усъвършенстват общото психологично здраве.

Подобрява зрението

Въпреки, че очите най-вероятно наподобяват като последното нещо, което може да бъде обвързвано с крайниците ни, вървенето оказва въздействие и върху тях. А точно, понижава шанса от насърчаване на глаукома посредством съкращаване на очното налягане.

Повишава размера на белите дробове

Като аеробно упражнение, ходенето усилва потока на О2 в кръвта ни, оказва помощ да се упражняват белите дробове, както и да се отстраняват токсините в организма. Това води до естествена детоксикация на цялото тяло.

Поради по-доброто и по-дълбоко дишане, някои признаци свързани с белодробно заболяване също могат да бъдат редуцирани или даже отстранени.

Намалява възможностите за развиване на сърдечни болести

Според Американската сърдечна асоциация, ходенето пешком се приближава по успеваемост с бягането. Двете интензивности водят до сходно понижаване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето.

Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив, както на интензивни физически натоварвания, по този начин и на ежедневните задания, с които ни сблъсква животът всеки ден.

Благоприятно повлиява панкреаса

При извършено изследване за 6 месечен интервал, имаме участници разграничени на две групи –   “бегачи ” и “ходещи пешком ”. Резултатите демонстрират, че втората група показва усъвършенстване на равнищата на глюкозна приемливост, което е съвсем 6 пъти по-голямо (т.е. какъв брой добре кръвната захар се всмуква от клетките) спрямо групата на „ бегачите “.

- Панкреасът създава ензими и химически субстанции, които подобряват храносмилането и взе участие в синтеза на инсулин.

Подобрява храносмилането

30 минути вървене всеки ден, може да усъвършенства доста храносмилането и да редуцира признаци на запек, като спомогне за контролиране на придвижванията на червата.

Засилва мускулатурата

Изминаването на 10 000 стъпки дневно може да се счита за реална тренировка във фитнес зала, изключително в случай че прибавим няколко интервала сред ходенията или се движим по възвишение.  Тъй като натоварването в тази ситуация не е толкоз огромно, организмът няма да има потребност отдавна за възобновяване, при положение, че решим да упражняваме на идващия ден.

Поддържа във форма костите и ставите

Ходенето може да обезпечи по-голяма пъргавина на ставите, да предотврати загубата на костна маса и даже да понижи риска от фрактури. Отново единствено 20-30 минути дневно прекарани в разходки оказват помощ да се понижи болката в ставите, сковаността и възпалението.

Облекчава болките в кръста

Ходенето способства за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и усъвършенства стойката и гъвкавостта, което е жизненоважно за здрав гръбнак. Може да се трансформира в същински избавител за тези, които изпитват болки в кръста по време на извършения или ежедневни действия.

10 000 стъпки

Средно човек прави по 4000 крачки дневно (3км).

Макар да наподобява доста, съгласно много изследвания, нормата от 9000 – 10 000 крачки дневно е добър метод да поддържаме положително здравословно положение, при положение, че нямаме спомагателна физическа интензивност.

Как отслабваме, до момента в който вървим?

Включвайки вървене пешком в всекидневието, съчетано със здравословен режим на хранене, може доста да ускорим намаляване и изгаряне на мазнини, защото ще изразходваме спомагателни калории.

Таблица с движение на вървене и изгорени калории:

  скорост крачки/минута ккал/минута
Бавно вървене 3,5 км/ч 80 3
Нормално вървене 4,5 км/ч 100 3,5
Целенасочено вървене 5,0 км/ч 110 4,2
Интензивно вървене 6,0 км/ч 130 5,5
Качване на стълби 7-14
Слизане по стълби 5

* ккал в минута се отнасят за жена със приблизително тегло

Каква е вярната техника на спортното вървене?

Превръщането на естествената разходка във физическо упражнение изисква добра поза и целенасочени придвижвания. В идеалния случай, ето по какъв начин ще изглеждаме, когато се движим вярно:

  • Главата е нагоре. Гледаме напред, а не към земята;
  • Вратът, раменете и гърбът са отпуснати, не стегнати;
  • Размахваме свободно ръцете си с лек завой в лактите;
  • Коремните мускули са леко затегнати и гърбът е прав, а не закривен напред или назад;
  • Ходим безпрепятствено, движейки крайници от петата към пръстите, когато стъпваме.

Как най-лесно да определим крачките и калориите, които изгаряме с вървене?

За да следим напредъка си, може да използваме приложения на смарт телефона си.

Много от тях съумяват да измерят освен крачките и изминатото разстояние, само че и интензивността на вървене, компликацията на терена, като по този метод да изчислят ориентировъчно изгорените калории.

Как да спечелим още няколко крачки дневно? Като:

  • Разходим кучето;
  • Излезем на разходка с другари или семействo;
  • Паркираме по-далеч от работното си място;
  • Използваме стълби вместо асансьор;
  • Избираме разнообразни пешеходни направления за многообразие.

Ако се сещате за други способи, с които може да се усили броя крачки всеки ден, то споделете в мненията към публикацията.

След като се заемем с отброяването на на ден изминатите крачки, е добре да имаме подобаващи обувки със здрава пета и гъвкави подметки, които да омекотяват стъпката ни.

Важно е да вършим къса загрявка с постепенно движение и последователно да забързаме темпото на вървене.

Ако сега нямате физическа интензивност, може да започнете с 10-15 минути вървене всеки ден.

Постепенно увеличете тази дълготрайност до 20 или 30 минути дневно.

След това може да ходите 30 минути заран и 30 минути вечер.

Може също по този начин последователно да увеличавате темпото на вашето вървене.

Какво ни е нужно, с цел да стартираме?

  • Удобни облекла и обувки;
  • Вода;
  • Мотивация, с цел да стартираме. Впоследствие става доста по-лесно и по-приятно, изключително когато забележим изгодите от добавената физическа интензивност.

Интересен факт:

Ходенето намалява нуждата от сладко и ни оказва помощ да заспим по-лесно вечер.

Заключение

Независимо дали вашата цел е да отслабнете, да поддържате строен контур или просто да се чувствате по-добре в тялото си, ходенето пешком може да се трансформира в една от основните точки на вашата стратегия.

В комбиниране с уравновесена и здравословна диета, ходенето подтиква метаболизма и оказва помощ за изгаряне на мазнини, защото съставлява всъщност аеробно упражнение.

Знаете какво споделят – първата стъпка е най-трудна – откакто извършите тази първа стъпка, вие сте на верен път към по-добро здраве и по-добре изглеждащо тяло.

Автор: Станимир Михов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР